Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
Malta preuzela dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 januar 2017 10:15

Prioriteti malteškog predsjedništva vođeni su ciljem vraćanja povjerenja u EU, potrebom za dijalogom i promišljanjem o budućnosti EU, kao i relevantnim pitanjima u pogledu migracija, sigurnosti i gospodarstva.

Predsjedništvo će se u narednih šest mjeseci usredotočiti na šest ključnih područja: migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo i pomorski sektor.

Rotirajuće predsjedništvo

Države članice EU izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU u Vijeću.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništva Nizozemske, Slovačke i Malte.

Zadaće predsjedništva

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada Vijeća na zakonodavstvu EU, osiguranje kontinuiteta programa EU, urednost zakonodavnih procesa i suradnju među državama članicama. Kako bi to ostvarilo, predsjedništvo mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik.

Predsjedništvo ima dvije glavne zadaće:

  1. Planiranje i predsjedanje sastancima u Vijeću i sastancima njegovih pripremnih tijela

Predsjedništvo predsjeda sastancima različitih sastava Vijeća (uz iznimku Vijeća za vanjske poslove) i pripremnih tijela Vijeća, što uključuje stalne odbore poput Odbora stalnih predstavnika (Coreper) te radne skupine i odbore koji se bave vrlo specifičnim temama.

Predsjedništvo osigurava pravilno odvijanje rasprava i ispravnu primjenu Poslovnika i metoda rada Vijeća.

Također organizira različite formalne i neformalne sastanke u Bruxellesu i u zemlji rotirajućeg predsjedanja.

  1. Predstavljanje Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU

Predsjedništvo predstavlja Vijeće u odnosu s drugim institucijama EU, osobito s Komisijom i Europskim parlamentom. Njegova je uloga pokušavati postići dogovor o zakonodavnim predmetima putem trijaloga, neformalnih pregovaračkih sastanaka i sastanaka Odbora za mirenje.

Predsjedništvo blisko surađuje s:

  • predsjednikom Europskog vijeća
  • Visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Pomaže im u njihovu radu, a od njega se katkad može tražiti i obavljanje određenih dužnosti za visoku predstavnicu poput predstavljanja Vijeća za vanjske poslove u Europskom parlamentu ili predsjedanja Vijećem za vanjske poslove kada raspravlja o pitanjima zajedničke trgovinske politike.

Izvor: europa.ba 
 
'"OK" certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 20 decembar 2016 10:21

Jedino bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju Organska kontrola „OK“ je od Evropske Komisije dobila dozvolu  za certificiranje organskih animalnih proizvoda, čime je sada omogućen direktan izvoz organskih animalnih proizvoda  iz Bosne i Hercegovine u zemlje  EU, ako ih je certificirala Organska kontrola.

Više...
 
Put BiH ka EU - Historijat evropskih integracija PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 decembar 2016 11:32

Upitniku Evropske komisije, koji je danas Bosni i Hercegovini dostavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, prethodio je dug i zahtjevan put integracija čiji je cilj članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Više...
 
Po projektu tri miliona KM: Švedska nastavlja s podrškom bh. pravosuđu PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 decembar 2016 14:32

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nastavilo je saradnju s Ambasadom Švedske u BiH na projektu unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca.

Prva faza počela je 2012. godine i bila je fokusirana na upravljanje sudovima, a novim ugovorom planirano je i smanjivanje neriješenih predmeta te nezavisnost sudova.

Ugovor o nastavku projekta potpisali su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i švedski ambasador Anders Hagelberg koji su istakli da je efikasan rad pravosudnih institucija jedan od osnovnih preduvjeta na putu ka evropskim integracijama.

Putem ovog projekta efikasnost pravosuđa će biti usmjerena na: unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, jačanje rodne jednakosti među nosiocima pravosudnih funkcija, pružanje podrške pravosudnim institucijama putem saradnje s pravosudnim tijelima Švedske, jačanje kapaciteta sudova u efikasnijem rješavanju predmeta te reformu izvršnog postupka u pravosudnom sistemu BiH i snažnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik Tegeltija je naglasio da primarni cilj VSTV-a i dalje ostaje rješavanje, odnosno smanjenje broja predmeta u pravosuđu.

"Svjesni smo negativne percepcije o radu pravosuđa BiH. To nije iznenađujuće jer su postojali predmeti stariji od 20 godina, ali sada toga više nema ", rekao je Tegeltija.

Ambasador Hagelberg istakao je jaku vezu BiH i Švedske koja traje i koja će, po njegovim riječima, biti nastavljena. Podsjetio je da Švedska više od 20 godina pomaže BiH u raznim sektorima i da je mnogo razloga za to, a jedan od njih je velika zajednica ljudi iz BiH koja živi u njegovoj državi.

Navodi da je oko 80.000 Bosanaca i Hercegovaca dom pronašlo u Švedskoj.

"Trenutno su nam u središtu politički odnosi, a siguran sam da će i trgovinski odnosni biti ojačani", naglasio je Hagelberg dodajući da će priprema BiH na putu ka EU ostati u fokusu države koju predstavlja.

Direktor VSTV-a Admir Suljagić također je istakao jake prijateljske veze dviju država. Smatra da je dosadašnje povjerenje opravdano te da su ciljevi prethodnih projekata ostvareni.

Poručio je da će Sekretarijat VSTV-a zajedno sa sudovima nastaviti provoditi aktivnosti unapređenja rada pravosuđa, implementaciju dobrih praksi ka poboljšanju pružanja usluga građanima.

Projekt finansira Švedska s oko tri miliona KM po projektu.

 
Evropska komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o transparentnosti poreznih mišljenja u EU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 januar 2017 10:05

 

Evropska komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kako bi se državama članicama Evropske unije osigurale sve potrebne informacije o poreznim mišljenjima danima multinacionalnim poduzećima u drugim državama članicama.

Više...
 
U Sarajevu predstavljanje uspješnih priča o lokalnom ekonomskom razvoju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 decembar 2016 11:37

Jedanaest projekata, koji su finansirani iz EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a koji imaju za cilj poboljšanje lokalnog poslovnog okruženja, generiranje rasta, investicija i zapošljavanja bit će predstavljeno u filmu "Najbolje prakse i priče o uspjehu u lokalnom ekonomskom razvoju" u ponedjeljak u Sarajevu.

Više...
 
Rezultati za bespovratna sredstva FARMA II početkom 2017. godine PDF Ispis E-mail
Petak, 09 decembar 2016 09:51

FARMA II je u julu i u avgustu objavila pet poziva za dostavu zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava i organizovala informativne sastanke širom zemlje, s ciljem detaljnijeg informisanja potencijalnih kandidata.

Više...
 
Karabeg: Pripremiti bh.ekonomiju za kandidatski status PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 decembar 2016 14:29

Vlasti u BiH moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Europsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije, ocijenio je u Washingtonu predsjednik Uprave Sberbank BH Edin Karabeg.

Karabeg, koji je među učesnicima dvodnevnog Transatlantskog ekonomskog foruma koji se održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu, rekao je da tržišta u regionu Balkana još trpe od posljedica globalne ekonomske krize iz 2008. godine.

"Bosna i Hercegovina i njene vlasti moraju shvatiti da se cijeli region nadmeće za kapital. U našem globaliziranom svijetu, privlačnost za investiranje u BiH je niska zbog slabog povrata. Birokratija stvara dodatne operativne troškove, te smanjuje prilike za povrat investicija. Zato vlasti moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Evropsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije", kaže Karabeg.

Ocijenio je da postoje veliki izazovi pred vlastima u bliskoj budućnosti.

"Aplikacija za kandidatski status je važan korak u pravom smjeru. Međutim, samo saradnja zemalja u regionu će im pomoći da prevladaju trenutni status quo", rekao je predsjednik Uprave Sberbanke BiH Karabeg.

Transatlantski ekonomski forum okupio je predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora. Ovo je prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

 

 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 225 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo