Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
ECB zadržao kamatne stope na postojećim razinama PDF Ispis E-mail
Petak, 22 juli 2016 08:40
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) na redovnoj je sjednici u četvrtak zadržala kamatne stope u eurozoni na postojećim razinama, kao i smjernice za buduća kretanja, u skladu s očekivanjima tržišta.

 

Više...
 
Mljekarima pola milijarde eura pomoći PDF Ispis E-mail
Srijeda, 20 juli 2016 09:33

Evropska unija je najavila dodatnih 500 miliona eura pomoći poljoprivrednicima kako bi preokrenula sunovrat cijena u oslabljenoj mliječnoj industriji.

Više...
 
Trgovinski sporazum sa Vašingtonom moguć nakon 'Bregzita' PDF Ispis E-mail
Srijeda, 20 juli 2016 09:30

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je jučer da je važnije nego ikada da EU postigne trgovinski sporazum sa SAD, dodajući da nema načina da London postigne trgovinski sporazum sa Vašingtonom prije nego što napusti blok.

Više...
 
Fajon: Od čelnika BiH očekuje se dogovor i jedinstvo PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 juli 2016 08:23

 

ISlovenska eurozastupnica i članica delegacije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Tanja Fajon u razgovoru za Faktor je istaknula kako je, otkako se EU okrenula socioekonomskom pristupu, očigledan određeni napredak u BiH. Podsjetila je na određene ključne uvjete koji se moraju ispuniti kako bi se uopće moglo govoriti o funkcionalnoj BiH unutar EU-a.

Više...
 
EU će štiti svoju industriju čelika PDF Ispis E-mail
Petak, 22 juli 2016 08:32
Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da će evropski blok iskoristiti sva sredstva da bi se zaštitio od poplave uvoznog kineskog čelika, koji je izazvao poremećaje na tržištu.Unija optužuje Kinu, koja proizvodi više od polovine svjetskog čelika, da svoje proizvode nudi pocijenama koje su manje od tržišnih i da time krši trgovinske sporazume na štetu lokalnih radnih mjesta.

 

Više...
 
Srbija otvorila 23. i 24. poglavlje pregovora s Europskom unijom PDF Ispis E-mail
Srijeda, 20 juli 2016 09:31

Srbija je u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

"Ovo je iznimno veliki i važan dan za Srbiju jer on pokazuje naš strateški put, našu privrženost reformama koje su pred nama", rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je predvodio izaslanstvo svoje zemlje na konferenciji o pristupanju.

Više...
 
EU će u septembru raspravljati o BiH PDF Ispis E-mail
Srijeda, 20 juli 2016 09:02

Slovačka će definitivno staviti BiH na dnevni red sjednice Vijeća EU za opće poslove (GAC) u septembru, kada bi se trebala razmatrati aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji. Potvrđeno je to za „Avaz" iz kabineta Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke.

Više...
 
Novi klimatski paket: EU uvodi CO2 ograničenja za kamione PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 juli 2016 08:23

U borbi protiv klimatskih promjena, Evropska omisija EU će prvi put uvesti ograničenja emisija CO2 za kamione, izvijestio je Reuters u petak pozivajući se na nacrt klimatskog paketa EU do kojeg je došao u posjed.

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 91 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo