Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
Mogherini zaplakala na konferenciji nakon napada u Briselu PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 14:41

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini koja je obratila iz glavnog grada Jordana Amana gdje se nalazi u posjeti izjavila je danas da je “ovo vrlo tužan dan za Evropu”.

Jedan od napada bio je u metro stanici Maelbeek, koja se nalazi nekoliko stotina metara od zgrada evropskih institucija u Briselu.

“Ovo je vrlo tužan dan zu Evropu, u trenutku u kome Evropa i njen glavni grad doživljavaju istu bol koju je ova regija (Bliski istok) osjetila i koju osjeća svaki dan”, rekla je Mogherini na rubu suza u izjavi pored jordanskog ministra vanjskih poslova.

“Solidariziramo se ne samo s patnjom žrtava nego također u odgovoru na ta djela i u zajedničkom spriječavanju radikalizacije i nasilja”, rekla je Mogherini i zaplakala.

 
Predsjedavajući Zvizdić uputio telegram saučešća premijeru Belgije PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 14:19

 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća premijeru Kraljevine Belgije Charlesu Michelu povodom serije terorističkih napada u Briselu.

Više...
 
Komitet za vanjske poslove pozdravio zahtjev BiH za članstvo u EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 14:16

 Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta pozdravio je podnošenje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, 15. februara i pozvao “Vijeće da pregleda ovu aplikaciju što je prije moguće”, javlja Anadolu Agency.

Više...
 
Zastave EU na pola koplja, osude napada i solidarnost sa Belgijom stižu sa svih strana PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 13:12

 Zastave ispred svih institucija EU u Briselu spuštene su na pola koplja nakon terorističkog napada u Briselu.

Više...
 
EU spremna da investira do milijardu eura u saobraćajnu infrastrukturu zapadnog Balkana PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 14:30

 Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao da je EU spremna da investira u saobraćajnu infrastrukturu zapadnog Balkana i do milijardu eura, za period do 2020. godine. 

Više...
 
Evropski političari osudili napade u Briselu PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 14:17

 Brojni evropski političari osudili su jutrošnje napade koji su se dogodili na aerodromu i metro stanici u Brusselsu. U tri eksplozije, dvije na aerodromu Zaventem i jedna na metro stanici Maelbeek, poginulo je najmanje 26 osoba, dok ih je više od stotinu povrijeđeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Više...
 
Otvoren Prvi SEETO Forum o prometnoj infrastrukturi PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 13:14

 Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u suradnji sa Prometnim opservatorijem za Jugoistočnu Europu (SEETO) domaćin je Prvog SEETO Foruma o prometnoj infrastrukturi, koji se održava u Sarajevu 22 i 23. ožujka.

Više...
 
Evropski parlament: Podrška VSTV-u PDF Ispis E-mail
Utorak, 22 mart 2016 13:10

 Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kao jedini regulatorni organ u oblasti pravosuđa ima punu podršku u svojim aktivnostima usmjerenim na osiguranje nezavisnog, odgovornog i efikasnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, zaključak je sastanka predstavnika VSTV-a BiH sa članom Evropskog parlamenta i kopredsjednikom Podkomiteta za ljudska prava u Evropskom parlamentu, Cristianom Dan Predaom, javlja Anadolu Agency (AA).

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 68 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo