Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
Slovenija za ukidanje graničnih kontrola prema Austriji PDF Ispis E-mail
Petak, 21 oktobar 2016 09:11

Slovenija se zauzima da se granični nadzor Austrije na granici sa Slovenijom ukine jer za njega nema razloga, kazao je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar u Bruxellesu, dok austrijski kancelar Christian Kern traži produljenje kontrole unutarnjih granica u EU-u.

Više...
 
Bruno Bojić: Možemo odgovoriti tržištu EU PDF Ispis E-mail
Srijeda, 19 oktobar 2016 09:30

Bruno Bojić predsjednik je Vanjskotrgovinske komore BiH koja zastupa i promoviše privredne interese.

Više...
 
Održan 40. ciklus Projektne akademije PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 oktobar 2016 09:13

U periodu od 10. do 14.10.2016. godine u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji SERDA održan je 40. ciklus edukacije o alatima i potrebnim vještinama za uspješno pisanje, apliciranje i upravljanje EU projektima.

Više...
 
Zaključci Vijeća Europske unije o Bosni i Hercegovini, 17. oktobar/listopad 2016. PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 oktobar 2016 08:42

Vijeće Europske unije je 17.10.2016. godine usvojilo zaključke o Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir nedavna politička dešavanja u zemlji. Vijeće je ponovno naglasilo svoje svoje nedvosmisleno opredjeljenje EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, te je usvojilo sljedeće zaključke:

Više...
 
Otvoren javni poziv: 5,8 mil. KM za grantove malim i srednjim preduzećima PDF Ispis E-mail
Srijeda, 19 oktobar 2016 09:32

Predstavnici Delegacije EU u BiH i GIZ-a predstavili su danas u Sarajevujavni poziv za dostavljanje projekata za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u 21 općini u BiH, koje su podijeljene u tri lokaliteta.

Više...
 
Prvi poziv za projekte u okviru programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora (2014 – 2020) PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 oktobar 2016 13:57

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini objavljuje poziv za podnošenje prijedloga projekata za „Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, Prvi poziv za projekte“ koji se finansira iz sredstava Pretpristupne pomoći za ovaj program za 2014, 2015. i 2016. godinu.

Više...
 
Hahn u novembru uvodi BiH u novu fazu odnosa sa EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 18 oktobar 2016 08:45

Evropska komisija priprema upitnik za Bosnu i Hercegovinu, koji bi, najkasnije do kraja narednog mjeseca, komesar za evropsku politiku susjedstva i proširenje EU Johannes Hahn u Sarajevu trebao zvanično predati čelnicima Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Više...
 
Otvoren Centar za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 17 oktobar 2016 10:03

entar za ekonomski i ruralni razvoj u Krnetama, 12.10.2016. godine, zvanično su otvorili gdja Mariangela Fittipaldi, v.d. šefa sekcije za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH, Miroslav Kodžoman – načelnik opštine Laktaši, i Miodrag Matavulj, direktor CERD-a. Ovaj centar će podržavati ekonomski razvoj regije kroz pružanje usluga malim i srednjim preduzećima i drugim subjektima u ruralnim sredinama.

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 55 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo