Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
EK će rspodjeliti 8,5 milijardi eura za projekte istraživanja i inovacije PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 juli 2016 10:09

Europska komisija ažurirala je program rada za 2017. za Obzor 2020., EU-ov program za istraživanja i inovacije, u okviru kojega će se sljedeće godine u istraživanja i inovacije uložiti 8,5 milijardi eura.

Više...
 
Deset kompanija iz BiH ispunilo uslove za izvoz na tržište EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 juli 2016 10:02

USAID/Sida Projekat unapređenja lokalnog razvoja (USAID/Sida GOLD projekat) i Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obilježiće uspješnu realizaciju aktivnosti u sklopu granta „Uvođenje BAS EN ISO 3834 standarda u bosanskohercegovačke kompanije“ u četvrtak, 28.07.2016. godine. Ceremonija će biti upriličena u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (Branislava Đurđeva 10, u Sarajevu) sa početkom u 11.00 sati.

Više...
 
Markit: Brexit za sada Evropi nije nanio vidljivu štetu PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 juli 2016 11:40

Izlazak Velike Britanije iz EU (Brexit) za sada Evropi nije nanio vidljivu štetu.

Više...
 
ECB zadržao kamatne stope na postojećim razinama PDF Ispis E-mail
Petak, 22 juli 2016 08:40
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) na redovnoj je sjednici u četvrtak zadržala kamatne stope u eurozoni na postojećim razinama, kao i smjernice za buduća kretanja, u skladu s očekivanjima tržišta.

 

Više...
 
Turska neće tako skoro u EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 juli 2016 10:07

Turska neće tako skoro ući u Europsku uniju, a pregovori oko njezina pridruživanja će se smjesta obustaviti ako odluči ponovo uvesti smrtnu kaznu, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Nakon neuspjelog vojnog udara, oko 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, profesora i javnih službenika je pod istragama ili je suspendirano i  pritvoreno.

"Smatram da Turska, u sadašnjem stanju, nije u poziciji da tako skoro, a niti dugoročno, postane članica EU-a", kazao je Juncker na francuskoj televiziji France 2.

Dodao je da zemlji koja u svoje zakonodavstvo uvede smrtnu kaznu nije mjesto u Europskoj uniji.

 

Izvor: HINA

 
EU tržišta: Indeksi porasli, u fokusu tehnološki sektor PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 juli 2016 11:42
Na europskim burzama su u ponedjeljak cijenedionica porasle nakon što je nekoliko kompanija, među kojima irski Ryanair, izvijestilo o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.
Više...
 
Hrvatski proizvođači vina traže zaštitu od jeftine uvozne konkurencije PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 juli 2016 11:36

Lani je u Hrvatsku zemlju uvezeno 300 tisuća hektolitara vina. Vinari se žale da se uvozi uglavnom ono loše kvalitete, a slabim kontrolama ugrožava domaće vinarstvo. Nade polažu u novi Zakon o vinu, koji bi, prema uzoru na vinarske zemlje Unije, hrvatska vina zaštitio oznakom izvornosti…

 

Više...
 
EU će štiti svoju industriju čelika PDF Ispis E-mail
Petak, 22 juli 2016 08:32
Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da će evropski blok iskoristiti sva sredstva da bi se zaštitio od poplave uvoznog kineskog čelika, koji je izazvao poremećaje na tržištu.Unija optužuje Kinu, koja proizvodi više od polovine svjetskog čelika, da svoje proizvode nudi pocijenama koje su manje od tržišnih i da time krši trgovinske sporazume na štetu lokalnih radnih mjesta.

 

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 100 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo