Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
Rezultati za bespovratna sredstva FARMA II početkom 2017. godine PDF Ispis E-mail
Petak, 09 decembar 2016 09:51

FARMA II je u julu i u avgustu objavila pet poziva za dostavu zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava i organizovala informativne sastanke širom zemlje, s ciljem detaljnijeg informisanja potencijalnih kandidata.

Više...
 
Karabeg: Pripremiti bh.ekonomiju za kandidatski status PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 decembar 2016 14:29

Vlasti u BiH moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Europsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije, ocijenio je u Washingtonu predsjednik Uprave Sberbank BH Edin Karabeg.

Karabeg, koji je među učesnicima dvodnevnog Transatlantskog ekonomskog foruma koji se održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu, rekao je da tržišta u regionu Balkana još trpe od posljedica globalne ekonomske krize iz 2008. godine.

"Bosna i Hercegovina i njene vlasti moraju shvatiti da se cijeli region nadmeće za kapital. U našem globaliziranom svijetu, privlačnost za investiranje u BiH je niska zbog slabog povrata. Birokratija stvara dodatne operativne troškove, te smanjuje prilike za povrat investicija. Zato vlasti moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Evropsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije", kaže Karabeg.

Ocijenio je da postoje veliki izazovi pred vlastima u bliskoj budućnosti.

"Aplikacija za kandidatski status je važan korak u pravom smjeru. Međutim, samo saradnja zemalja u regionu će im pomoći da prevladaju trenutni status quo", rekao je predsjednik Uprave Sberbanke BiH Karabeg.

Transatlantski ekonomski forum okupio je predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora. Ovo je prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

 

 
ODRŽAN INFO DAN BFC PROGRAMA U SARAJEVU PDF Ispis E-mail
Srijeda, 30 novembar 2016 15:25

U ponedjeljak 28.11.2016. godine BFC Mreža Federacije Bosne i Hercegovine je u Sarajevu organizirala Info dan o BFC programu certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Više...
 
ZHK već dobio Uredbu o osnivanju Ureda za europske integracije PDF Ispis E-mail
Utorak, 29 novembar 2016 11:03

Europske integracije složen su proces, a pravi posao na evropskom putu za našu zemlju tek počinje. Obveze i odgovornost kantoni imaju u čak više od pola pregovaračkih poglavlja.

Više...
 
Po projektu tri miliona KM: Švedska nastavlja s podrškom bh. pravosuđu PDF Ispis E-mail
Utorak, 06 decembar 2016 14:32

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) nastavilo je saradnju s Ambasadom Švedske u BiH na projektu unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca.

Prva faza počela je 2012. godine i bila je fokusirana na upravljanje sudovima, a novim ugovorom planirano je i smanjivanje neriješenih predmeta te nezavisnost sudova.

Ugovor o nastavku projekta potpisali su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i švedski ambasador Anders Hagelberg koji su istakli da je efikasan rad pravosudnih institucija jedan od osnovnih preduvjeta na putu ka evropskim integracijama.

Putem ovog projekta efikasnost pravosuđa će biti usmjerena na: unapređenje položaja ranjivih grupa u kontaktu sa sudom, jačanje rodne jednakosti među nosiocima pravosudnih funkcija, pružanje podrške pravosudnim institucijama putem saradnje s pravosudnim tijelima Švedske, jačanje kapaciteta sudova u efikasnijem rješavanju predmeta te reformu izvršnog postupka u pravosudnom sistemu BiH i snažnu borbu protiv korupcije.

Predsjednik Tegeltija je naglasio da primarni cilj VSTV-a i dalje ostaje rješavanje, odnosno smanjenje broja predmeta u pravosuđu.

"Svjesni smo negativne percepcije o radu pravosuđa BiH. To nije iznenađujuće jer su postojali predmeti stariji od 20 godina, ali sada toga više nema ", rekao je Tegeltija.

Ambasador Hagelberg istakao je jaku vezu BiH i Švedske koja traje i koja će, po njegovim riječima, biti nastavljena. Podsjetio je da Švedska više od 20 godina pomaže BiH u raznim sektorima i da je mnogo razloga za to, a jedan od njih je velika zajednica ljudi iz BiH koja živi u njegovoj državi.

Navodi da je oko 80.000 Bosanaca i Hercegovaca dom pronašlo u Švedskoj.

"Trenutno su nam u središtu politički odnosi, a siguran sam da će i trgovinski odnosni biti ojačani", naglasio je Hagelberg dodajući da će priprema BiH na putu ka EU ostati u fokusu države koju predstavlja.

Direktor VSTV-a Admir Suljagić također je istakao jake prijateljske veze dviju država. Smatra da je dosadašnje povjerenje opravdano te da su ciljevi prethodnih projekata ostvareni.

Poručio je da će Sekretarijat VSTV-a zajedno sa sudovima nastaviti provoditi aktivnosti unapređenja rada pravosuđa, implementaciju dobrih praksi ka poboljšanju pružanja usluga građanima.

Projekt finansira Švedska s oko tri miliona KM po projektu.

 
Austrija i BiH potpisale vrijedan međudržavni sporazum PDF Ispis E-mail
Srijeda, 30 novembar 2016 15:30

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz potpisali su u Beču sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, sporta i mladih između Austrije i Bosne i Hercegovine, a ceremoniji je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Više...
 
Produžen rok IPA Prekogranični program BiH – Crna Gora PDF Ispis E-mail
Utorak, 29 novembar 2016 11:04

Produžen rok za podnošenje koncept nota u okviru Prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekata IPA Prekograničnog programa BiH – Crna Gora (2014-2020).

Novi rok prijave je 9. decembar.

Više...
 
Sporazum o uspostavljanju Mreže za konkurentnost Hercegovine PDF Ispis E-mail
Utorak, 29 novembar 2016 11:03

U prostorijama INTERA Tehnološkog parka u Mostaru, prošle sedmice je sklopljen Sporazum o suradnji s ciljem uspostave Mreže za konkurentnost Hercegovine između partnera: REDAH, SPARK, INTERA, Drvni klaster Hercegovine i Turistički klaster Hercegovine.

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 179 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo