Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Centar za podršku i promociju evropskih integracija

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) je oformila Centar za podršku i promociju evropskih integracija (CePPEI). Centar se bavi praktičnim aspektima prilagođavanja standardima EU i ima osnovni cilj povećanje nivoa informiranosti o Evropskoj uniji (opće i konkretne informacije o EU), o procesu evropskih integracija, programima i instrumentima EU, te raspoloživim EU fondovima, mogućnostima apliciranja i dr. 
  
Centar prikuplja i obrađuje podatke i informacije o procesu evropskih integracija, regionalnom ekonomskom razvoju i praktičnoj primjeni evropskih standarda, te ih pravovremeno prezentira. Centar pruža praktičnu podršku pravnim subjektima, posebno malim i srednjim preduzećima (SME), institucijama, nevladinim organizacijama i građanima u potrazi za informacijama za pripremu projekata i aplikacija za dobivanje nepovratnih sredstava EU iz fondova pretpristupne pomoći, a sve radi bržeg, ravnomjernijeg i sveobuhvatnijeg privrednog i društvenog razvoja. 
 
U pripremi projektnog zadatka učestvovao je ekspert za evropske integracije Zekerijah Smajić, koji pruža konsultantsku podršku u realizaciji projekta. SERDA je krajem 2010. godine primljena u članstvo Europske asocijacije razvojnih agencija (EURADA).  Članstvo u EURADA-i omogućiti će SERDA-i uključivanje, prisutnost te pozicioniranje među EU organizacijama, koje promoviraju lokalni i regionalni ekonomski razvoj na principu razmjene iskustva i primjera dobre prakse.
 
NAPOMENA: CePPEI je isključivo odgovoran za tekstove i oni ne odražavaju stav Evropske unije ili Evropske komisije! 
 
 
 
 
 

 

 
8 evropskih zemalja zajedno na putu prema odgovornom istraživanju i inovacijama PDF Ispis E-mail
Utorak, 28 februar 2017 13:36

Evropska komisija je odlučna da premosti jaz između naučne zajednice i društva u cjelini. Kao takav, D-STIR projekat („Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehnickih integracija“) povezuje tehničke stručnjake s humanistima kako bi društveni i poslovni potencijal bio maksimalno iskorišten - odnosno provedbu odgovornog istraživanja i inovacija (RRI). U Evropskoj uniji, RRI je definisan u formalnoj agendi iz 2011. godine.

Više...
 
Malta preuzela dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 januar 2017 10:15

Prioriteti malteškog predsjedništva vođeni su ciljem vraćanja povjerenja u EU, potrebom za dijalogom i promišljanjem o budućnosti EU, kao i relevantnim pitanjima u pogledu migracija, sigurnosti i gospodarstva.

Predsjedništvo će se u narednih šest mjeseci usredotočiti na šest ključnih područja: migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo i pomorski sektor.

Rotirajuće predsjedništvo

Države članice EU izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU u Vijeću.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništva Nizozemske, Slovačke i Malte.

Zadaće predsjedništva

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada Vijeća na zakonodavstvu EU, osiguranje kontinuiteta programa EU, urednost zakonodavnih procesa i suradnju među državama članicama. Kako bi to ostvarilo, predsjedništvo mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik.

Predsjedništvo ima dvije glavne zadaće:

  1. Planiranje i predsjedanje sastancima u Vijeću i sastancima njegovih pripremnih tijela

Predsjedništvo predsjeda sastancima različitih sastava Vijeća (uz iznimku Vijeća za vanjske poslove) i pripremnih tijela Vijeća, što uključuje stalne odbore poput Odbora stalnih predstavnika (Coreper) te radne skupine i odbore koji se bave vrlo specifičnim temama.

Predsjedništvo osigurava pravilno odvijanje rasprava i ispravnu primjenu Poslovnika i metoda rada Vijeća.

Također organizira različite formalne i neformalne sastanke u Bruxellesu i u zemlji rotirajućeg predsjedanja.

  1. Predstavljanje Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU

Predsjedništvo predstavlja Vijeće u odnosu s drugim institucijama EU, osobito s Komisijom i Europskim parlamentom. Njegova je uloga pokušavati postići dogovor o zakonodavnim predmetima putem trijaloga, neformalnih pregovaračkih sastanaka i sastanaka Odbora za mirenje.

Predsjedništvo blisko surađuje s:

  • predsjednikom Europskog vijeća
  • Visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Pomaže im u njihovu radu, a od njega se katkad može tražiti i obavljanje određenih dužnosti za visoku predstavnicu poput predstavljanja Vijeća za vanjske poslove u Europskom parlamentu ili predsjedanja Vijećem za vanjske poslove kada raspravlja o pitanjima zajedničke trgovinske politike.

Izvor: europa.ba 
 
'"OK" certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU PDF Ispis E-mail
Utorak, 20 decembar 2016 10:21

Jedino bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju Organska kontrola „OK“ je od Evropske Komisije dobila dozvolu  za certificiranje organskih animalnih proizvoda, čime je sada omogućen direktan izvoz organskih animalnih proizvoda  iz Bosne i Hercegovine u zemlje  EU, ako ih je certificirala Organska kontrola.

Više...
 
Put BiH ka EU - Historijat evropskih integracija PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 decembar 2016 11:32

Upitniku Evropske komisije, koji je danas Bosni i Hercegovini dostavio komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, prethodio je dug i zahtjevan put integracija čiji je cilj članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Više...
 
Održan prvi sastanak partnera u okviru projekta INNOHPC PDF Ispis E-mail
Petak, 24 februar 2017 09:42

Fakultet informatičkih studija Novo Mesto u Sloveniji 9. i 10. februara 2017.godine bio je domaćin prvog sastanka partnera i sastanka upravnog odbora  u okviru projekta INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji, koji se realizuje u okviru EU Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014 -2020.

Više...
 
Evropska komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o transparentnosti poreznih mišljenja u EU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 09 januar 2017 10:05

 

Evropska komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kako bi se državama članicama Evropske unije osigurale sve potrebne informacije o poreznim mišljenjima danima multinacionalnim poduzećima u drugim državama članicama.

Više...
 
U Sarajevu predstavljanje uspješnih priča o lokalnom ekonomskom razvoju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 12 decembar 2016 11:37

Jedanaest projekata, koji su finansirani iz EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a koji imaju za cilj poboljšanje lokalnog poslovnog okruženja, generiranje rasta, investicija i zapošljavanja bit će predstavljeno u filmu "Najbolje prakse i priče o uspjehu u lokalnom ekonomskom razvoju" u ponedjeljak u Sarajevu.

Više...
 
Rezultati za bespovratna sredstva FARMA II početkom 2017. godine PDF Ispis E-mail
Petak, 09 decembar 2016 09:51

FARMA II je u julu i u avgustu objavila pet poziva za dostavu zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava i organizovala informativne sastanke širom zemlje, s ciljem detaljnijeg informisanja potencijalnih kandidata.

Više...
 

Pretraga

Online članovi

Trenutno aktivnih Gostiju: 82 

Anketa

Da li ste dovoljno informisani o novom instrumentu pretpristupne pomoći IPA II za period 2014-2020?
 
Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo