Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Ekonomija PDF Ispis E-mail
Utorak, 24 mart 2009 16:31
Ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine od ratne štete koja joj je napravljena je imao visoke stope rasta u periodu od 1996. do 1999. godine, što je bilo očekivano s obzirom na nivo od kojeg se krenulo 1996. godine. Stopa rasta je usporena u periodu 2000.- 2002. godine. Rast Bruto društvenog proizvoda u periodu 2003.-2008. godine je bio na stopi od nešto iznad 5% godišnje. Reforma bankarskog sektora je ubrzana 2001. godine, kada su svi zavodi za platni promet, kao recidiv komunističke ere, zatvoreni. Strane banke, primarno iz Zapoadne Evrope, sada kontrolišu većinu bankarskog sektora.
 
Konvertibilna marka kao nacionalna valuta je uvedena 1998. godine. Građani imaju povjerenje u bankarski sektor. U porastu je privatni sektor, a i strane investicije se polako povećavaju. Veliki problem, zbog rascjepkanosti državne strukture na četiri nivoa jesu troškovi administracije na koje otpada oko 40% Bruto društvenog proizvoda. Provedba privatizacije je bila spora, pogotovo u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je zbog političke podijeljenosti teško donijeti odgovarajuću ekonomsku politiku.
 
Dva najozbiljnija makroekonomska problema su veliki vanjskotrgovinski deficit i visoka stopa nezaposlenosti. Uspješna implementacija Poreza na dodanu vrijednost u 2006. godini je osigurala predvidiv izvor prihoda za vladu i omogućila smanjenje sive ekonomije. Bosna i Hercegovina je postala punopravni član CEFTA-e (Sporazuma o slobodnoj trgovini u Srednjoj Evropi) u septembru 2007. godine.
 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo