Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Evropski simboli PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 februar 2009 09:45
Evropska zastava je ne samo simbol EU, već i evropskog jedinstva i identiteta u širem smislu. Krug od 12 zlatnožutih zvjezdica na plavoj podlozi simbolizira solidarnost i harmoniju među evropskim narodima. Iako je kroz svoju historiju imala i dvanaest članica (od 1986-1995. godine), broj zvjezdica, međutim, nema nikakve direktne veze sa brojem država EU, već se smatra da broj 12 tradicionalno simbolizira savršenstvo i ujedinjenost. Zastava će zato ostati nepromenjena bez obzira na buduća proširenja EU.


Evropska himna je “Oda radosti” - melodija uzeta iz Devete simfonije koju je, četiri godine prije smrti, 1823. godine komponovao glasoviti njemački kompozitor i pijanist Ludvig van Betoven/Ludwig van Beethoven na tekst pjesme Fridriha Šilera/Johann ChristophFriedrich von Schiller iz 1785. godine. Ova muzička poema izražava Šilerovu idealističku viziju čovječanstva u kojem su svi ljudi braća – viziju koju je dijelio i sam Betoven.
 
Dan Evrope je 9. maj, jer su na taj datum 1950. godine postavljeni temelji jedinstvene zajednice država i naroda, koju danas poznajemo kao Evropsku uniju. Francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman/Schuman toga dana je evropskoj i svetskoj javnosti predstavio deklaraciju kojom je pozvao Francusku, Njemačku i druge evropske zemlje da udruže svoje industrije uglja i čelika u "prvo konkretno stvaranje Evropske federacije". Predložio je i stvaranje nadnacionalne evropske institucije (kasnije Evropske komisije) koja bi upravljala industrijom uglja i čelika - sektorima koji su u vrijeme dva velika svjetska rata predstavljali osnovu vojne industrije tadašnje Njemačke.
 
Evropski moto je “Ujedinjeni u različitosti” (United in diversity).      
 

 

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo