Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Portugal PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 31 august 2009 09:42

 

Portugal  je dio Evropske unije od 1986. godine.Nalazi se  na Pirinejskom poluostrvu, a jedina država sa kojom graniči je Španija. Nezavisnost jestekla 24.05.1128. godine, nakon bitke kod São Mameda. Glavni grad Portugala je Lisabon sa oko 11,4 miliona stanovnika. Valuta euro koristi se od 1999. godine. Državna Internet domena je  .pt. Pozivni broj za Portugal + 351. Vremenska zona UTC +0, ljeti UTC +1.
 
GEOGRAFIJA
Portugal zauzima zapadni dio Pirinejskog poluostrva na jugozapadu Evrope, između atlanskog okeana i Španije. Po svom položaju Portugal je izrazito atlantska zemlja,a sa površinom od 92.391 km2 spada među najmanje zemlje u Evropi. Reljef je u primorju nizinski a u unutrašnjosti brda i planine. U kopnenom dijelu Portugala postoji 5 regija. Portugal se administrativno dijeli na opštine (ima ih  308), koje su podjeljene na  više od 4.000 parohija.
Osim kopnenog dijela Portugala, na zapadu Iberijskog poluostrva, sastavni dio Portugala su i dvije ostrvske grupe: Azori i Madeira, koje predstavljaju autonomne regije.
U Portugalu se razlikuju dvije vrste klime: okeanska i mediteranska.
 
STANOVNIŠTVO
Portugalski narod je homogena grupa tipično mediteranskog izgleda i pripadaju romanskoj grupi naroda. U državi živi oko 10,400.000 stanovnika. U ogromnim aglomeracijama Lisabona i Porta živi jedna trećina stanovništva. Do nedavno stanovništvo Portugala ubrajalo se u biološki najaktivnije stanovništvo u Evropi.
Najveći dio stanovništva države čine Portugalci 99,5%, dok na Brazilce, Špance i Engleze otpada ukupno 0,5%. Posljednih decenija veliki je priliv imigranata iz bivših kolonija iz Afrike, Brazila i odnedavno iz istočne Evrope.
 
Portugal je država gdje 97% čine rimokatolici, 1% protestanti, a 2% ostalo stanovništvo.
  
POLITIKA
Godine 1974., lijevo orjentisani puč zbacio je represivni režim poslije čega je zemlja prošla kroz velike demokratske reforme. Godine 1975, Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama. Portugal je Demokratska republika regulisana Ustavom 1976.
U četiri glavne komponente su: predsjednik republike, parlament, vlada i sudovi. Ustav daje podjelu vlasti između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.
Portugal poput većina evropskih zemalja nema državne religije, te je sekularna država.                               
 
EKONOMIJA
Oporavak zemlje, koji je u toku, potaknut je članstvom u Evropskoj uniji. Zadnjih godina u Portugalu snažno se razvila raznolika industrija. Najviše naftna rafinerija, metalurgija, prehrambena industrija, automobilska industrija (sklapanje vozila), proizvodnja cementa, papira, tekstila, obuće, namještaja i pluta. Popularna su portugalska vina. Turizam je također razvijen, pogotovo na otočju Azori i Madeira.
Poljoprivreda, čija je proizvodnja slaba, zapošljava ¼ aktivnog stanovništva. Glavni proizvodi su pšenica i kukuruz, ali se svejedno velike količine još uvijek moraju uvoziti. Ističe se urod masline, rajčice i smokve. Zemlja izvozi povrće i voće, drvo i pluto ali uvozi žitarice i ribu.
 
Uvoz: 72,19 milijardi $ f.o.b. (2007. god.)
Izvoz: 50,72 milijardi $ f.o.b. (2007. god.)
 
ZANIMLJIVOSTI:
 

Vodeni akvadukt Aqueduto das aguas Livres, izgrađen je između 1728. i 1748.

Lisabon se smatra jednim od najljepših gradova na svijetu i najzapadnijim evropskim gradom.

Portugal je jedna od najstarijih evropskih nacija. Portugal je bila svjetska sila u doba otkrića, jer su portugalski moreplovci otkrili pomorski put do Amerike, Afrike, Indije i dalekog Istoka. 

 

  •  Univerzitet  Coimbra osnovan je  1290. i jedan  je od najstarijih sveučilišta u Europi
  •  Protuzakonito je ubiti  bika u portugalskoj borbi s bikovima.
  • Portugalski  jezik je službeni jezik 9 zemalja i njega govori oko 230 miliona ljudi širom svijeta
  •  Najstariji savez nasvijetu koji je još uvijek na snazi jest Anglo-Portugalski savez potpisan  1373. 
  •  Most Vasco da Gama u Lisabonu je najduži most u Europi s 17.185 m
  •  Portugalci su  osnovali prve svjetske komercijalne farme valova za proizvodnju električne energije - 2006. godine.
 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo