Home Tragom vijesti Lokalna zajednica u procesu ustavnih reformi u BiH – rasprava u Mostaru

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Lokalna zajednica u procesu ustavnih reformi u BiH – rasprava u Mostaru PDF Ispis E-mail

Jučer je u Mostaru u organizaciji Grada Mostara, Saveza općina i gradova FBiH i Ambasade Švicarske u BiH organizovana zanimljiva rasprava o modusima organizovanja lokalne zajednice u procesu predstojećih ustavnih reformi. Ovom prilikom diskutovano je o sljedećim temama: Ustavno pravni položaj lokalne samouprave i mogući pravci reforme; Nadležnosti i finansiranje jedinica lokalne samouprave; Zaštita prava na lokalnu samoupravu i Reforma lokalne samouprave u procesu integracija BiH u Europsku uniju. U ovoj raspravi učešće su pored Grada Mostara, kao domaćina, uzeli i predstavnici općina/opština Čapljine, Prozor Rame, Neuma, Stoca, Jablanice, Konjica, Ravnog, Berkovića, Ljubinja, Istočnog Mostara, Trebinja, uz predstavnike nevladinog sektora i stručnjake iz oblasti ustavnog prava Mirka Pejanovića, Kasima Trnku, Neđu Miličevića i Božu Žepića. Domaćin skupa, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić govorio je o konkretnim primjerima iz prakse, na kojima se vide teškoće u kojima se lokalna samouprava nalazi, između ostalog i zbog postojećih ustavnopravnih rješenja. On je rekao i to da je jučerašnji skup jedinstvena prilika za lokalne zajednice, građane, nevladin sektor, poslovne zajednice i druge organizacije da iznesu svoje mišljenje o različitim temama ili problematici u pogledu na ustavne reforme i da u vezi s tom temom izraze svoja očekivanja.


Jedan od uvodničara na raspravi, prof. dr. Mirko Pejanović kazao je kako
lokalna samouprava treba dobiti svoje mjesto u ustavu BiH i to na način da se definiraju osnovna načela koja garantiraju pravo građanima na lokalnu samoupravu.

-Lokalna samouprava treba imati svoju autonomiju u organizaciji vlastite uprave, u organizaciji odlučivanja i u upravljanju sredstvima od kojih se lokalna samouprava finansira-poručio je Pejanović. Prof. dr. Božo Žepić, također uvodničar, naglasio je kako nije veliki optimist te da ne vidi skori napredak po tom pitanju, ali da bez obzira na to lokalna samouprava ima svoje mjesto u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i mnogim drugim dokumentima.

"Ona je jedno od izuzetno važnih pitanja i temelj je demokracije i demokratskog ustroja svake države, pa i BiH. Svi razgovori koje smo do sada vodili pokazali su da lokalna samouprava mora biti ustavno pitanje i mora imati mjesto u budućem ustavu BiH i zato vodimo rasprave koje su usmjerene u tom pravcu-naglasio je dr. Žepić.

Zaključci sa ovih skupova bit će upućeni svim relevantnim institucijama koje će biti uključene u proces ustavnih reformi
 
 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo