Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Grčka PDF Ispis E-mail
Utorak, 28 juli 2009 11:48

GRČKA

 

Geslo: Sloboda ili smrt

 
Grčka (Helenska republika) je država Evropske unije od 1981. god., nalazi se na Balkanskom poluotoku. Izlazi na Egejsko, Jonsko i na Jadransko more, te graniči se sa Albanijom, Bugarskom, Turskom i Republikom Makedonijom. Glavni grad Atina ima  oko 770.000 stanovnika, dok šire područje metropole ima oko 3,7 miliona stanovnika.Nezavisnost od Osmanlijskog carstva stekla je 25.03.1821. godine. Valuta euro je uvedena 2001. godine. Državna Internet domena .gr. Pozivni broj za Grčku +30. Vremenska zona UTC +2, ljeti UTC +3.  
 
 
GEOGRAFIJA
Antička Grčka ili Stara Grčka je naziv koji se koristi za opisivanje svijeta u kojem se govorilo grčkim jezikom u doba antike. Taj naziv se ne odnosi samo na područje današnje grčke države, nego i na područja naseljena Grcima u doba antike: Kipar, egejska obala Turske (tada poznata kao Jonija), Sicilija i južna Italija (poznata kao Velika Grčka), te razbacane naseobine na obalama današnje Albanije, Bugarske, Egipta, Francuske, Hrvatske, Libije, Španije i Ukrajine.
Država  se nalazi na jugu Balkanskog poluostrva sa oko 11 miliona stanovnika i površinom od 132.000 km2. Osim Atene veći gradovi su: Pirej, Solun, Larisa, Ber, Patras i Janjina. Obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva. Njihova obala je po razuđenosti druga u Evropi. Neka od ostrva su: Mitilena, Hios, Kreta, Krf, Argostolion, Skiros, Andros i dr. Najveći dio države je pod planinama, najviši vrh je Olimp sa 2.911 metara nadmorske visine. Zemlja nije pogodna za razvoj poljoprivredne kulture osim u nekim dolinama uz rijeku.
 
STANOVNIŠTVO
U Grčkoj živi približno 11 miliona stanovnika. 98% su autonomni Grci. Između Trakije i Egejske Makedonije ima nešto Turaka i Bugara, a na zapadu u oblasti Janja nešto Albanaca.
Grčki (na grčkom, Ελληνικά, fon. ellenika – "helenski") je indoevropski jezik sa pisanom istorijom od 3,500 godina. Danas ga govori 15 miliona ljudi u Grčkoj, na prostoru bivše Jugoslavije (posebno u Makedoniji), Albaniji i Turskoj. Grčki se piše grčkim pismom. S obzirom na njegovu dugu istoriju, razlikujemo starogrčki i novogrčki jezik.
Najdominantnija religija u Grčkoj je pravoslavlje, sa islamskom manjinom oko 1%.
Skoro cijelo stanovništvo govori grčkim jezikom. U pograničnim mjestima se govori albanski i turski jezik.
Životni vijek: žene 81,81 godina, muškarci 75,66 godina.
 
POLITIKA
Grčka je podijeljena na 13 regija koje se zovu periferije. Periferije su podijeljenje na 51 manju administrativnu jednicu koje se nazivaju prefekture (grč. nomoi).
 
EKONOMIJA
Grčka je razvijena zemlja sa razvijenim ribolovom, industrijom, pa donekle i poljoprivredom. Grčka privreda nalazi se pod uticajem stranog kapitala, ali u posljednje vrijeme jača državni sektor, a samim tim i unutrašnja ulaganja.
Glavne poljoprivredne kulture su: pšenica, kukuruz, ječam, riža, masline, agrumi i mandarine. Također se praktikuje i vinogradarstvo.
Grčka je bogata rudama: boksit, mangan, nikl, cink, barit, sumpor, so, srebro i dr.
Industrija se razvila posljednih 30 godina. Razvijena je obojena metalurgija, prehrambena, tekstilna, hemijska, elektrotehnička, farmaceutska, tekstilna industrija.
Izvoz: 15,5 biliona $ f.o.b. ( 2004. god.)
Uvoz: 54,28 biliona $ f.o.b. ( 2004. god.)
 
ZANIMLJIVOSTI:
 • Prvi vjerodostojan zapis o održavanju igara u Olimpiji datira iz 776 p.n.e., premda nije sigurno da su to bile i prve igre u staroj Grčkoj.
 • Baron Pierre de Coubertin, francuski pedagog i historičar, utemeljitelj modernih Olimpijskih igara.
 • Atina je bila domaćin ljetnih olimpijskih igara od 13. - 29. augusta 2004. godine.
 • Grčka mitologija sastoji se od legendi (mitova) o bogovima i herojima, a korijen joj je, naravno, u vjerovanju starih Grka, a živjeli su na Olimpu.
 • U Grčkoj se razvila jedna od prvih civilizacija. Najstariji stanovnici Grčke bili su Pelazgi ili Pelasti koje potiskuju Ahejci. Pelazgima se gubi svaki trag, ali bi oni prema nekim pretpostavkama mogli biti biblijski Filistejci a prema kojima je nastao naziv Palestina.
 • Ilijada (Ιλιάς) jedan je jedan od dva grčka Homerova epa.
 • Odiseja (Oδύσσεια) jedan je od dva grčka epa koji se pripisuju pjesniku Homeru, a opisuje pustolovine grčkog junaka Odiseja     
 •    80% reljefa je planinski .Jedna polovina zemlje je pokrivena šumama, druga je golet.
 • U Grčkoj ima oko 3000 ostrva. Samo nekoliko stotina njih je naseljeno
 • Grčka se diči sa 7000 krečnjačkih pećina, od kojih je 24 000 km podzemnih galerija
 • Po izvještaju UNICEFA za 2007. Grčka ima najniži postotak tinejdžera koji puše cigarete
 • Podaci Svjetske zdracstvene organizacije govore da Grci imaju najveću učestalost gojaznosti u Europi 
 • Grčka ima više od 63 različita narodna plesa
 • Jo-Jo igračka, druga najstarija poznata igračka na svijetu, potiče iz Grčke od prije 3000 godina  
 • Grci su tradicionalno poznati po tome što slave svoj imendan umjesto rođendana                                                                                          

 

 

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo