Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Španija PDF Ispis E-mail

 

Geslo: Plus Ultra – još dalje
 
Španija se nalazi na jugozapadu Evrope i zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Od ostatka Evrope je odvojena planinskim vijencem Pirineji, izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean, dio njene teritorije su i dva fantastična arhipelaga, Balearska i Kanarska ostrva. Madrid, glavni grad Španije sa preko 3 miliona stanovnika,  kulturni je, bankarski i industrijski centar države. Pored velikog broja administrativnih zgrada u njemu se nalazi i kuća kraljevske porodice. Španija je članica UN, EU i NATO saveza. Valuta euro je uvedena  1999. godine. Državna Internet domena je .es. Pozivni broj za Španiju + 34. Vremenska zona UTC +1, ljeti UTC +2.
 
GEOGRAFIJA
Španija je velika zemlja, četvrta po veličini u Evropi. Pored dva ostrva pripadaju joj i dva mala posjeda u Maroku – Seuta i Melilja. U središnjem dijelu je visoravan Mezeta sa Kastiljskim planinama. Prema jugu, Mezeta prelazi u Sijera Morenu i plodnu Andaluzijsku niziju. Na istoku Andaluzije su Betijski Kordiljeri. Na sjeveroistoku Mezete su Iberijske planine sa Aragonskom kotlinom i Katalonskim brdima. Na sjeveru su mlađe vjenačne planine Pirineje, koje se na zapadu nastavljaju u Kantrabijske planine.
Pored Sredozemnog mora klima je mediteranska, na Mezeti umjereno-kontinentalna, na sjeveru i sjeverozapadu priatlanska, a na Pirenejama planinska. 
U sjeverozapadnom dijelu rastu listopadne šume, u višim predjelima šume bora i jele, na sredozemnoj obali makija i garig. Šume pokrivaju 31.9% teritorije.
 
STANOVNIŠTVO
Španija ima 44,708.964 stanovnika, gustinu naseljenosti od 88,59 stan./km2 i  neujednačenu distribucijom stanovništa na cijeloj teritoriji. Danas oko 80% stanovništva živi u gradovima. U starosti od 0 – 19 godina je 33% populacije, 20 – 59 godina je 50%, a starijih od 60 godina ima 17%.
Nacionalni sastav: 66% Kastiljci, 17% Katalonci, 8% Galijci, 2% Baskijci, Romi drugi.
Španski ili kastiljanski je iberijski romanski jezik, četvrti je po broju govornika u svijetu. Španski je maternji jezik 352.000 ljudi, a govori ga i razumije ukupno 417.000 ljudi.
 
Španija je prilično homogena što se tiče religije – 97% stanovništva je katoličke vjere, 0,4% protestanti i 2,6% ostali.
 
POLITIKA
Ustav Španije iz 1978. godine je najviša i temeljna norma špankog pravnog poretka. Španska tranzicija (španski Transición Española), termin je koji označava prijelaz iz autoritativne države u parlamentarnu monarhiju modernog, zapadnoeuropskog tipa 1975. godine. Ovaj Ustav određuje Španija kao ustavnu monarhiju, s kraljem kao šefom države. Ustav također počiva na diobi vlasti. Šef države, također i poglavar države (ili državni poglavar), najviši je predstavnik države u zemlji i u inostranstvu.
 
EKONOMIJA
Španija je industrijski razvijena i tehnološki napredna zemlja. U posljednjih nekoliko godina u industrijskim zonama niču tehnološki parkovi. Turizam je jedna od glavnih grana djelatnosti.Proizvode se riža, voće, povrće, masline i grožđe. Španija  je kao i Portugal poznata po proizvodnji pluta. Rudama je najbogatija zemlja južne Europe.
 
ZANIMLJIVOSTI:
 

  

 

  • Palace Real, masivna svijetla kraljevska palata na Plaza de Oriente, datira još od 1734. u kojoj je izgrađeno 3000 soba za kraljevsku porodicu.
  • Plaza Mayor , madridski poznati trg još od 1619., sagrađen od strane Filipa III čija statua i dalje stoji u centru. U srednjem vijeku Plaza de Arrabal bio je glavno mesto događanja, održavanja festivala i krunisanja kraljeva
  •  
  • San Miguel De Los Reyes manastir u kojem se nalazi najveća bibiloteka u Valensiji, sadrži brojne vijekovima stare knjige i rukopise.
  • Andaluzija je najjužnija i najneevropskija pokrajina Španije,  asocira na koridu, flamenko, gitare, mavarske građevine, maslinjake... Andaluzija je sve to, ali i mnogo više.

 

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo