Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Švedska PDF Ispis E-mail

 

Geslo: För Sverige i tiden/ "Za Švedsku, u korak s vremenom"

 
Kraljevina Švedska članica je Evropske unije od 1995. godine,nalazi se na sjeveru Europe i  obali Baltičkog mora. Na kopnu,  graniči s Norveškom na zapadu te s Finskom na sjeveroistoku, dok je s Danskom na jugozapadu spojena Oresundskim mostom. Švedska ima i isključivo morsku granicu s Estonijom, Letonijom, Litvom, Poljskom, Njemačkom i Rusijom. Štokholm, glavni i najveći grad u Švedsko,ima  781.000  stanovnika. Nacionalna valuta je kruna (SEK). Državna Internet domena je .se. Pozivni broj za Švedsku :+ 46. Vremenska zona UTC +1, ljeti UTC +2.
 
GEOGRAFIJA
Švedska je smještena na geološki veoma stabilnom evroazijskom dijelu kopna. Četvrta po veličini evropska država, prostire se na gotovo 500.000 km2 i ima oko 8,9 miliona stanovnika. Više od 15% ukupnog teritorija Švedske pokriveno je vodom, s oko 30 glavnih rijeka i oko 90.000 jezera.
Štokholm je jedan od najbrže rastućih gradova u Evropi, te je politički, ekonomski i administrativni centar zemlje. Zbog ovoga Štokholm koristi slogan "The Capital of Scandinavia".
Vrste vegetacije : tundre-oblasti lišajeva, mahovina, zakržljalog grmlja. Klima u Švedskoj je planinska, ali i okeanska.
 
STANOVNIŠTVO
Šveđani su skandinavski narod porijeklom od germanskih plemena koja su se naselila u Skandinaviji u neolitskom periodu. Za Šveđane se kaže da su potomci Vikinga. Službeni jezik je švedski. Švedska je zemlja mira i blagostanja. Švedska uopće nije učestovala u ratovima posljednih 200 godina. Većina njenih stanovnika živi na jugu zemlje gdje je tlo najplodnije. Stanovnici Švedske imaju veoma visok životni standard, koji se zasniva ne samo na prirodnim bogatstvima zemlje, nego i njihovoj velikoj radinosti i kulturi.
U Švedskoj se posebna  briga vodi o djeci. Sva djeca imaju mjesto u vrtiću, nastava i knjige u školi su besplatne, a za svako dijete je osiguran dječiji dodatak. Svi stanovnici Švedske imaju zdravstvenu pomoć za nezaposlene, dok se u penziju odlazi  sa 65 godina života (neovisno od spola).
 
POLITIKA
U Švedskoj vlada demokratski sistem. No, Švedska je kraljevina, ali kralj ima samo simboličnu ulogu. Opći izbori se održavaju svake četvrte godine, a pravo glasa imaju svi stanovnici stariji od 18 godina, pa čak i doseljenici koji su najmanje tri godine živjeli u Švedskoj.
Kraljevina Švedska je administrativno podijeljena na 21 kanton . U svakom kantonu se nalazi i kantonska uprava postavljena od švedske vlade. U svakom kantonu se također nalazi i kantonska skupština. Kantoni su dalje podijeljeni na 290 općina. Postoji i istorijska i tradicionalna podjela na pokrajine i područja.
 
EKONOMIJA
U Švedskoj je razvijena izvozno-orijentirana tržišna ekonomija s modernim zakonom  distribucije dobara, izvrsno razvijenim komunikacijama i obrazovanom radnom snagom. Iako drvna građa, voda i željezna ruda čine tradicionalni temelj švedske ekonomije izrazito orijentirane prema vanjskoj trgovini, dominaciju u izvozu preuzimaju uslužna, telekomunikacijska i IT industrija. Inženjerski sektor čini oko 50% izvoza i proizvodnje te su telekomunikacijska, automobilska i farmaceutska industrija od izuzetnog značaja. Poljoprivreda ima udio od oko 2% u BDP-u i zaposlenosti.
U Švedskoj je razvijen veliki javni sektor, kao i izuzetno visoke stope poreza. Visoki porezi omogućavaju znatno veći utjecaj države na potrošnju u domaćinstvima  nego što je to u drugim razvijenim zemljama.
 
ZANIMLJIVOSTI:

 

  • Mlijeko - Švedska je zemlja broj jedan u konzumaciji mlijeka na cijelom svijetu.
  • Glavni grad Stockholm najčišći je grad na svijetu.
  • Djeci najpoznatija Šveđanka je Pipi Duga Čarapa.
  • Greta Garbo jedna je od najfatalnijih Šveđanki svih vremena.
  • Alfred Nobel Šveđanin je za kojeg su svi čuli.
  • Celzijusova temperaturna skala švedskog je “podrijetla”.
  • ABBA i diskomanija stigli su iz Švedske.
  • Filmašima neprocjenjivi Ingmar Bergman švedski je redatelj.
 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo