Home

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Velika Britanija PDF Ispis E-mail

 

Geslo: "Bog i moje pravo"

 

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), član je Evropske unije od 1973. godine. Ujedinjeno  Kraljevstvo nastalo je nizom zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Vels sa Sjevernom Irskom, regijom na Irskom ostrvu. Ujedinjeno Kraljevstvo smješteno je na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Evrope, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim okeanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva su, iako nisu njegov dio,  zavisni teritoriji - Kanalska ostrva, ostrvo Man te niz prekomorskih teritorija. Glavni gradje  London sa više od 7 miliona stanovnika. Nacionalna valuta: engleska funta. Državna Internet domena .uk. Pozivni broj +44. Vremenska zona  UTC +0, ljeti UTC +1.
 
GEOGRAFIJA
Ujedinjeno Kraljevstvo ima površinu od 244.101 km2  sa četiri geografska i istorijska dijela – Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska. Reljefno se dijeli  na: Visoku Britaniju (Škotska, Čeviot, Peninske i Kambrijske planine, sjeverna Irska) i Nisku Britaniju (ostalo nisko i brežuljasto zemljište). Veće rijeke su Temza, Severn i Treng, a gracijalna jezera Log Neh, Log Lomond. U nižim dijelovima vegetaciju čine listopadne šume na jugu i mješovite šume na sjeveru. Šume pokrivaju 11,5% teritorije. 
London, glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva, leži u jugoistočnoj Engleskoj, u donjem toku rijeke Temze. Ranije poznat kao Veliki London, sastoji se od Unutrašnjeg Londona sa 13 okruga i Spoljašnjeg Londona od 20 okruga.
Klima je priatlanska, sa malim kolebanjima i brojnim kišnim danima. 
 
 
STANOVNIŠTVO
Stanovništvo Ujedinjenog Kraljevstva potiče od Kelta, starih Rimljana, Vikinga, Saksonaca, Normana. Izmješanost naroda na ostrvu najbolje ilustruje podatak da fond riječi čine otprilike 50% latinskih i 50% germanskih riječi. Broj stanovnika je najviše rastao u vrijeme industrijske revolucije, kada su bile velike migracije sa sela u gradove.  
Nacionalna struktura: 94% Englezi, Škoti, Velšani i Irci, 3% Indijci i Pakistanci, 0,3% ostali. Vjerska zastupljenost: 43,4% pripadnici  anglikanske crkva, 10% katolici, 3% muslimani.
Postoje velike i važne razlike između sjevera i juga zemlje: razlike u običajima, kulturi, odnosima ljudi i razlike u akcentima. Kultura stiže od rimskog vremena , kada su rimljani osvajali svijet. Neki od poznatih književnika, fizičara, matematičara, biologa- od doba predromantizma pa do modernizma i danas- su: Charles Dickens, William Shakespeare, Agatha Christie, i mnogi drugi.
 
POLITIKA
Državno uređenje: parlamentarna monarhija, obuhvata: Englesku, Škotsku, Vels i Sjevernu Irsku. Britanski politički sistem se određuje kao unitarna, parlamentarno-kabinetska, ustavno-monarhistička, dvopartijska buržoaska demokratija.
Britanski ustav je različit od drugih ustava. To je tzv. nekodifikovani, nepisani ustav i sastoji se iz većeg broja dokumenata, u koje spadaju poznate istorijske povelje i peticije, prije svih Velika povelja o slobodama iz 1215., Zakon o pravima od 1699., Habeas Corpus Act iz 1679., koji predstavljaju značajno istorijsko nasljeđe čitavog civilizovanog svjeta. U ustav su, shodno anglo-saksonskom precedentnom pravu, ugrađena i pravila običajnog prava - common law - i sudske presude - case law, kao i običaji i praksa određenih institucija
Zakonodavna vlast je povjerena Parlamentu, koji se sastoji od dva doma: Gornji dom - Dom lordova i Donji dom - Dom komuna.
U dugom vremenskom kontinumu, politički sistem Velike Britanije obezbjeđivao je stabilnost i trajnost, iako se može reći da se njegova struktura stalno mjenjala i bila u konstantnom procesu evolucije. Stabilnost institucija je u kontrastu sa heterogenim socijalnim karakterom Britanije.  
EKONOMIJA
UK je kolijevka industrijske revolucije zbog tradicije manufakture, bogatih nalazišta sirovina, pomorske orijentacije na kolonije i tehničkih i tehnoloških inovacija. Zahvaljujući industrijskim proizvodima i trgovanju po cijelom svijetu, relativno mala otočna država postaje najbogatija na svijetu
U UK se samo 1,9% stanovništva bavi primarnim djelatnostima, 23,4% sekundarnim i oko 70% tercijarnim. Oko 70% poljoprivredne proizvodnje otpada na stočarstvo, a prevladavaju posjedi u vlasništvu veleposjednika (Landlords). Što su u doba industrijske revolucije za UK značila nalazišta ugljena i željeza, to su danas nalazišta nafte i prirodnoga plina u Sjevernom moru. Dok ostale europske zemlje te osnovne sirovine moraju kupovati, UK ih ima i za svoje potrebe i za izvoz.
 
ZANIMLJIVOSTI:
 
  • Zanimljivo je to da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedna od rijetkih zemalja u svijetu čiji stanovnici ne posjeduju lične iskaznice, tj. lične karte ne postoje u UK-u.
  • Tower of London je najpoznatija tradicionalna građevina, sagrađena tokom 11. vijeka, muzej kraljevskog nakita.
  • British Museum sa preko od 600 istorijskih objekata, sadrži svjetske kolekcije antikviteta, uključujući Parthenon Frieze, Elgin Marbles i Rosetta Stone.

 

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo