Home Tragom vijesti Karabeg: Pripremiti bh.ekonomiju za kandidatski status

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Karabeg: Pripremiti bh.ekonomiju za kandidatski status PDF Ispis E-mail

Vlasti u BiH moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Europsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije, ocijenio je u Washingtonu predsjednik Uprave Sberbank BH Edin Karabeg.

Karabeg, koji je među učesnicima dvodnevnog Transatlantskog ekonomskog foruma koji se održava u organizaciji Centra za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu, rekao je da tržišta u regionu Balkana još trpe od posljedica globalne ekonomske krize iz 2008. godine.

"Bosna i Hercegovina i njene vlasti moraju shvatiti da se cijeli region nadmeće za kapital. U našem globaliziranom svijetu, privlačnost za investiranje u BiH je niska zbog slabog povrata. Birokratija stvara dodatne operativne troškove, te smanjuje prilike za povrat investicija. Zato vlasti moraju provesti reforme što prije da bi pripremile bh. ekonomiju za kandidatski status za Evropsku uniju, te stvorile kompetitivno okruženje za buduće investicije", kaže Karabeg.

Ocijenio je da postoje veliki izazovi pred vlastima u bliskoj budućnosti.

"Aplikacija za kandidatski status je važan korak u pravom smjeru. Međutim, samo saradnja zemalja u regionu će im pomoći da prevladaju trenutni status quo", rekao je predsjednik Uprave Sberbanke BiH Karabeg.

Transatlantski ekonomski forum okupio je predstavnike poslovnog i političkog života iz 13 zemalja šireg Mediterana, uključujući BiH, a suorganizator je Američka privredna komora. Ovo je prvi značajniji međunarodni multilateralni događaj u Washingtonu nakon izbora u SAD-u.

 

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo