Home Tragom vijesti '"OK" certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
'"OK" certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU PDF Ispis E-mail

Jedino bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju Organska kontrola „OK“ je od Evropske Komisije dobila dozvolu  za certificiranje organskih animalnih proizvoda, čime je sada omogućen direktan izvoz organskih animalnih proizvoda  iz Bosne i Hercegovine u zemlje  EU, ako ih je certificirala Organska kontrola.

Nakon što je „OK“  intenzivno radila na usaglašavanju OK standarda i zahtjeva za animalnu proizvodnju sa EU propisima, Evropska Komisija je i zvanično odobrila proširenje opsega priznavanja i na  animalnu proizvodnju (EU reg. 2016/2259).

Ovo u praksi znači da je bosanskohercegovačkim proizvođačima sada omogućeno da pored organski certificiranih proizvoda biljnog porijekla, u EU mogu direktno izvoziti i organske proizvode animalnog porijekla, uključujući i med.

Ovo priznanje je trenutno zanimljivo proizvođačima meda čija se izvozna strategija svakako bazira na plasmanu visoko vrijednih pčelinjih proizvoda.

Podsjetimo, Organska Kontrola je već 5 godina priznata od strane Evropske Komisije i Švicarskog Federalnog Ureda za Poljoprivredu (Federal Office for Agriculture, FOAG) kao ekvivalentno tijelo za certificiranje u trećim zemljama, što je omogućilo direktan izvoz organskih iz BiH, Crne Gore i Srbije.

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo