Home Aktuelnosti Održan prvi sastanak partnera u okviru projekta INNOHPC

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Održan prvi sastanak partnera u okviru projekta INNOHPC PDF Ispis E-mail
Petak, 24 februar 2017 09:42

Fakultet informatičkih studija Novo Mesto u Sloveniji 9. i 10. februara 2017.godine bio je domaćin prvog sastanka partnera i sastanka upravnog odbora  u okviru projekta INNOHPC- Računarstvo visokih performansi za efektivne inovacije u Dunavskoj regiji, koji se realizuje u okviru EU Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014 -2020.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA jedan je od partnera u projektnom konzorciju sastavljenom od 18 organizacija , a to su: Fakultet informatičkih studija u Novom Mestu, Privredna i industrijska komora Slovenije i Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije , Izvršna Agencija za više obrazovanje, istraživanje, inovacije, razvoj i finansiranje inovacija i West univerzitet Temišvar iz  Ruminije, , RISC Software GmbH Austrija, Istraživački centar za regionalni i globalni razvoj iz Bugarske , Univerzitet u Rijeci-Centar za napredno računarstvo i modeling iz Hrvatske , IT4Innovations Nacionalni centar za superkompjutere- VSB-Tehnički univerzitet Ostrava iz Češke ,Budapeštanska privredna i industrijska komora iz Mađarske, Tehnički univerzitet Košice  iz  Slovačke, Regionalna razvojna agencija Šumadije i Pomoravlja i Univerzitet Novi Sad iz Srbije, Regionalna razvojna agencija za  Bjelasicu, Komove and Prokletije iz Crne Gore,Agencija za transfer inovacija i tehnologija iz Moldavije i  Univerzitet iz Edinburgh-a, Edinburgh Parallel Computing Centre iz Velike Britanije i Waterford tehnološki institut iz Irske.

Računarstvo visokih performansi (HPC) je rastuća tehnologija opće namjene koja može  poboljšati okvirne uslove za inovacije koje drastično povećavaju efikasnosti inovacija i smanjuju vrijeme razvoja proizvoda, a projekat INNOHPC se upravo bavi  kreiranjem transnacionalnog HPC laboratorija za sudizajniranje inovativnih proizvoda sa visokom dodanom vrijednošću u transnacionalnim lancima vrijednosti .

InnoHPC je usmjeren na  MSP i klastere, pružajući mogućnost za povećanje  efikasnosti inovacija i pridruživanje transnacionalnim lanacima vrijednosti u Podunavlju. 

InnoHPC projekat je pionirski rad na poboljšanju okvirnih uslova za inovacije, pružajući jedinstvenu institucionalnu i tehnološku infrastrukturu, posebno dizajniran kako bi okupio i iskoristio HPC infrastrukture na transnacionalnom nivou.Projekat je počeo u januaru 2017. godine i traja će 30 mjeseci

 

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo