Home Tragom vijesti

User Menu

CePPEI glasnik


Prijava


Primati HTML?

Joomla :
Tragom vijesti


8 evropskih zemalja zajedno na putu prema odgovornom istraživanju i inovacijama PDF Ispis E-mail

Evropska komisija je odlučna da premosti jaz između naučne zajednice i društva u cjelini. Kao takav, D-STIR projekat („Dunavski okvir za odgovorno istraživanje i inovacije korištenjem socio-tehnickih integracija“) povezuje tehničke stručnjake s humanistima kako bi društveni i poslovni potencijal bio maksimalno iskorišten - odnosno provedbu odgovornog istraživanja i inovacija (RRI). U Evropskoj uniji, RRI je definisan u formalnoj agendi iz 2011. godine.

Više...
 
Malta preuzela dužnost rotirajućeg predsjedanja Vijećem EU PDF Ispis E-mail

Prioriteti malteškog predsjedništva vođeni su ciljem vraćanja povjerenja u EU, potrebom za dijalogom i promišljanjem o budućnosti EU, kao i relevantnim pitanjima u pogledu migracija, sigurnosti i gospodarstva.

Predsjedništvo će se u narednih šest mjeseci usredotočiti na šest ključnih područja: migracije, jedinstveno tržište, sigurnost, socijalnu uključenost, europsko susjedstvo i pomorski sektor.

Rotirajuće predsjedništvo

Države članice EU izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU u Vijeću.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

Sadašnji trio čine predsjedništva Nizozemske, Slovačke i Malte.

Zadaće predsjedništva

Predsjedništvo je odgovorno za pokretanje rada Vijeća na zakonodavstvu EU, osiguranje kontinuiteta programa EU, urednost zakonodavnih procesa i suradnju među državama članicama. Kako bi to ostvarilo, predsjedništvo mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik.

Predsjedništvo ima dvije glavne zadaće:

  1. Planiranje i predsjedanje sastancima u Vijeću i sastancima njegovih pripremnih tijela

Predsjedništvo predsjeda sastancima različitih sastava Vijeća (uz iznimku Vijeća za vanjske poslove) i pripremnih tijela Vijeća, što uključuje stalne odbore poput Odbora stalnih predstavnika (Coreper) te radne skupine i odbore koji se bave vrlo specifičnim temama.

Predsjedništvo osigurava pravilno odvijanje rasprava i ispravnu primjenu Poslovnika i metoda rada Vijeća.

Također organizira različite formalne i neformalne sastanke u Bruxellesu i u zemlji rotirajućeg predsjedanja.

  1. Predstavljanje Vijeća u odnosima s drugim institucijama EU

Predsjedništvo predstavlja Vijeće u odnosu s drugim institucijama EU, osobito s Komisijom i Europskim parlamentom. Njegova je uloga pokušavati postići dogovor o zakonodavnim predmetima putem trijaloga, neformalnih pregovaračkih sastanaka i sastanaka Odbora za mirenje.

Predsjedništvo blisko surađuje s:

  • predsjednikom Europskog vijeća
  • Visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Pomaže im u njihovu radu, a od njega se katkad može tražiti i obavljanje određenih dužnosti za visoku predstavnicu poput predstavljanja Vijeća za vanjske poslove u Europskom parlamentu ili predsjedanja Vijećem za vanjske poslove kada raspravlja o pitanjima zajedničke trgovinske politike.

Izvor: europa.ba 
 
Evropska komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o transparentnosti poreznih mišljenja u EU PDF Ispis E-mail

 

Evropska komisija je pozdravila stupanje na snagu novih pravila kako bi se državama članicama Evropske unije osigurale sve potrebne informacije o poreznim mišljenjima danima multinacionalnim poduzećima u drugim državama članicama.

Više...
 
'"OK" certificirani animalni proizvodi iz BiH od sada i na tržištu EU PDF Ispis E-mail

Jedino bosanskohercegovačko certifikacijsko tijelo za organsku proizvodnju Organska kontrola „OK“ je od Evropske Komisije dobila dozvolu  za certificiranje organskih animalnih proizvoda, čime je sada omogućen direktan izvoz organskih animalnih proizvoda  iz Bosne i Hercegovine u zemlje  EU, ako ih je certificirala Organska kontrola.

Više...
 
U Sarajevu predstavljanje uspješnih priča o lokalnom ekonomskom razvoju PDF Ispis E-mail

Jedanaest projekata, koji su finansirani iz EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a koji imaju za cilj poboljšanje lokalnog poslovnog okruženja, generiranje rasta, investicija i zapošljavanja bit će predstavljeno u filmu "Najbolje prakse i priče o uspjehu u lokalnom ekonomskom razvoju" u ponedjeljak u Sarajevu.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Pretraga

Developed by SERDA team ~ Copyright 2009 SERDA d.o.o. Sarajevo