Italija Ispis
Utorak, 28 juli 2009 14:42

 

Italija je zemlja osnivač Evropske zajednice, tj. Evropske unije, koja se nalazi u južnoj Evropi. Smještena je na Apeninskom poluotoku, a pripadaju joj i otoci Sicilija i Sardinija u Sredozemnom moru. Italija graniči sa Austrijom, Francuskom, Vatikanom, San Marinom, Slovenijom i Švicarskom, a morskom granicom sa Hrvatskom. Nezavisnost je stekla 17.03.1861. godine. Italija je članica NATO-a od 1949. god., UN od 1955. god.  Rim je glavni grad sa 2,711.476 stanovnika. Valuta euro je uvedena od 1999. godine. Državna Internet domena .it. Pozivni broj za Italiju + 39. Vremenska zona UTC +1, ljeti UTC +2.
 
GEOGRAFIJA
Oblik zemlje podsjeća na čizmu, a Sicilija asocira na trougao. Najveći dio Italije čini Apeninski poluotok, najveći poluotok
Apenini su gorski lanac, koji se proteže duž čitavog poluotoka i na sjeverozapadu se spaja s planinskim lancem Alpa, i polukružno zatvara Italiju na sjeveru. Na sjeveru je velika aluvijalna nizina rijeke Po i njezinih pritoka, koji se spuštaju s Alpa, Apenina i Dolomita. Ostale važne rijeke su Tiber, Adige i Arno. Najviši vrh je Mont Blanc sa 4.810 m, te poznati vulkani: ugašeni Vezuv kod Napulja, najveći aktivni u Europi Etna na Siciliji i Stromboli.
Klima Italije je relativno vlažna i veoma raznolika. Varira od hladne (u višim predelima Alpa i Apenina), do suptropske (duž obale Ligurskog mora i zapadne obale poluostrva).
 
 
STANOVNIŠTVO
Italija danas broji 59,448.163 stanovnika. 67% Italijana živi u gradovima i to pretežno na sjeveru.
44,2% stanovnika je zaposleno u industriji , 15,5% stanovnika se bavi poljoprivredom, a 40,3% bavi se raznim drugim zanimanjima.
Stanovništvo Italije u apsolutnoj većini čine Italijani. Najbrojnija skupina stranaca su Rumuni 772.000, zatim Albanci 438.000 i Marokanci 401.000.
Religija je oduvjek bila značajan faktor za istoriju Italije, prvenstveno što se u njoj nalazi Vatikan – središte rimo-katoličke vjere. Rimo-katolička religija obuhvata oko 84% stanovništva, a 13,6% pripada ostalim religijama, od čega su 231.226 Jehovini svjedoci, 35.000 su jevrejske vjeroispovjesti, a ima i protestanata i muslimana.
Službeni jezik je italijanski , a koristi se i  njemački u Južnom Tirolu te francuski u Dolini Aoste.
U Evropi su Italijani  ljudi koji najduže žive poslije Grka i Šveđana, a razlog tome je italijanska kuhinja i mediteranska ishrana.
Životni vijek: žene 83 godine, muškarci 78 godina.
 
POLITIKA
Ustav iz 1948. god. Ustanovio je dvodomni parlament, koji ima Zastupnički dom i Senat, zasebno sudstvo, te izvršnu vlast utjelovljenju u Vijeću ministara.
 
Presjednik republike bira se svakih 7 godina, a bira ga parlament zajedno s malim brojem regionalnih poslanika.
 
Italijansko se sudstvo zasniva na rimskom pravu, napoleonskom kodu i statutima. Ustavni sud, koji odlučuje o ustavnosti zakona, osnovan je tek nakon 2. svjetskog rata.
 
 
EKONOMIJA
Italija je veoma poznata po kulinarskim sposobnostima, modi, dizajnu, odjeći, arhitekturi, umjetnosti, muzici i ostalim znamenitostima, koje u velikom broju posjećuju turisti.
Oko 60% površine Italije zauzimaju poljoprivredne kulture i pašnjaci. Poljoprivreda sa ribolovom i šumarstvom upošljava oko 8% radne snage. Različiti tipovi klime i zemljišta omogučuju uzgoj mnogih vrsta kultura. Po proizvodnji maslina i maslinovog ulja Italija je jedna od vodećih zemalja svijeta. Italija spada u svjetski značajne proizvođače vina.
Italija je najindustrijalizovanija zemlja Mediteranskog bazena, zahvaljujući svom energetskom potencijalu i razvijenosti skoro svih vrsta industrije. Bogatstvo vodećih tokova omogućilo joj je izgradnju velikog broja hidrocentrala
Medu brojnim industrijskim granama dominiraju metalurgija i metalna industrija, hemijska s petrohemijskom, građevinska i dr. Najpoznatije fabrike automobila su: Ferari ,Fiat i Alfa Romeo. Razvijena je i brodogradnja sa centrima u Trstu, Đenovi i Tarantu.
 
ZANIMLJIVOSTI:
·         Venecija, grad izgrađen na pješčanim ostrvima, kojeg umjesto ulica presjeca 150 kanala preko kojih je izgrađeno mnogo malih mostova.                                                                                                 
·         Temelje Krivog tornja u Pisi  postavio je čuveni arhitekta Bonano Pisano 1173. god. i na njemu radio do 1185.godine  kada je iznenada nestao.Izgradnja tornja je dovršena 1360. godine.
 
·         Koloseum, amfiteatar u Rimu, proglašen je 7.07.2007. godine jednim od novih sedam svjetskih čuda.                                                                                        
·         Verona, grad sa najpoznatijim svjetskim ljubavnicima Romeu i Juliji.
·         Italija je započela evropsku renesansu tokom 14. i 15. vijeka.
·         Italija je bila domovina vrsnim, izuzetnim, genijalnim umjetnicima kao što su: Niccolò Machiavelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei, Antonio Stradivari, Donatello, Fra Angelico, Tintorettova, Caravaggio, Bernini, Botticelli  Rafaelo,  i mnogi drugi.
·          Po Geteu Italija ne živi od danas do sutra, poznata je i po jelu (pica, patsa, špageti...), vinu, načinu života, pozorištu, literaturi, poeziji, muzici (posebno operi) i dobrom ukusu.
·          Italijanski doprinosi nauci su :termometar , barometar, električne baterije, nitroglIcerin i bežična telegrafija.
·         Kornet za sladoled je italijanski izum, kao i naočare, pisaća mašina, viola, violina, violončelo, klavir, mehanički sat, telefon
·          Prosječan Italijan godišnje troši 25 kg tjestenine
·      Italija ima više od 3000 muzeja

·        Najstarije sveučilište u Europi, u kontinuiranom radu,  je Sveučilište u Bologni, osnovano 1088.

·      Najstariji filmski festival na svijetu je Filmski festival u Veneciji( od 1932.g.)

·      Italija ima najnižu potrošnju energije po stanovniku u Europi i najnižu stopu nataliteta u svijetu